onsdag 11 maj 2011

På tal om fika II

"Är du på bättre humör idag, Fröken? Det är tröttsamt med allt gnäll!" Lite. Dels har Fröken fått socker. Inte "diabetes" på pensionärsspråk då, utan socker. Raffinerat, tillagat socker. Sen har Fröken återigen fått bekräftat att hon är bättre än de flesta. Bättre än alla egentligen, men det är så förmätet och osvenskt att slå sig själv för bröstet för mycket. "Ljug inte Fröken! Du snackar ju alltid om hur bra du är. Vi vet ju inte vad du bygger dina resonemang på!"

Nåväl. Fröken lånar en inledning av den gamle skolministern Göran P: "Tidigare idag fick jag ett brev från en studerande..." Det fick Fröken också. Nu handlade inte Frökens brev (e-postmeddelande om man ska vara petig, och det ska man kanske) om basic skolpolitik på grundläggande nivå, som att höja bidragsdelen eller förlänga sommarlovet, utan om hur otroligt bra Fröken var och hur mycket bättre den svenska skolan skulle vara om fler var som Fröken.

Kanske borde Fröken skicka det vidare till Aftonbladets skolgranskning bara för att visa att allt inte är nattsvart i den svenska skolan. Ljuspunkten är lyskraftig fortfarande. Som ett ledljus i mörkret eller en bro över ett stormigt hav. Ljuspunkten heter Fröken. Fröken, ett begrepp. En myt nästan. Bara Fröken kan få svensk skola på fötter...

Nu är ju Fröken inte en dansk ölsort som fått skäll för att den drabats av hybris, men ändå. För, faktum är trots allt att argumentationen blir lite luddig om man inte anstränger sig för att vara tydlig, och om man säger att man "förmodligen är bäst i världen" så blir man ju just lite otydlig.

Man behöver inte vara så politiskt korrekt och svensk. Det är bättre att man är rak och ärlig. Alla kan inte vara bäst alltid. Vissa är det aldrig.

Fröken är sålunda jävligt duktig. Både på studenter och att baka. Att gå ner i vikt ska vi inte ens prata om.

Fröken, din boj i bukten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar