söndag 8 januari 2012

VT12

Vårterminen började tydligen idag... Fröken kollade FB nu ikväll. "Var på skolan och jobbade ett par timmar idag..." What? Frökens mamma jobbar i äldrevården. DÄR arbetar man en del helger. De får betalt för det. Fröken får fan knappt tillräckligt betalt för att jobba de vanliga arbetsdagarna.

Det blir värsta straffsparken för SKL när det ska snackas avtal om lärarna redan jobbar både söndagar och lov. PÅ SKOLAN...

- Vi tänkte såhär, vi kör på ett nytt avtal. Vi behåller 45,5-timmarsveckorna i praktiken, kör in fem veckors semester och reglerar lönerna neråt, så det ser ut som om ni arbetar 40-timmarsveckor. Okej?
- Ja. Tack. Jättebra.

"Hur ska du annars hinna planera, Fröken?" Det är faktiskt inte mitt bekymmer. På rktigt. Frökens chef är ansvarig för verksamheten. Vill han att Fröken ska vara nytänkande och superutvecklande är det faktiskt hans uppgift att ge Fröken den möjligheten. Vill han att Fröken ska köra som förra gången, så fyller han upp den planeringsdag Fröken har till sitt förfogande med möten och annat lull-lull.

"Tuff du är då, Fröken!" Japp. Man får det man betalar för. Svårare än så är det inte. "Mig lurar du inte, Fröken! Du jobbar också hemma på kvällar och helger ibland!" Jo, visst gör Fröken det. Men aldrig på lovens sista dagar. Då kurar Fröken ihop sig till en liten, liten boll under en filt och gråter tills hon bara är en liten fläck.

Jag har för fan lov för att jag gillar att vara ledig! Hade Fröken velat jobba på semestern, hade hon valt ett yrke där man hade vett att ersätta övertidsarbete! Det har man inte i Frökens bransch. Alltså är Fröken ledig. "Ni lärare har det så bra." Du kan dra åt helvete.

"Jo, men det har ni..." Du kan dra åt helvete ändå. Jo, visst, sett ur vissa vinklar har lärare det ganska bra. Bra betalt har vi dock inte. Därför kan du dra åt helvete om du har synpunkter på Frökens lov. Okej? "Men..." Hrmm! ""Meh.." App!

Fröken gillar ju sitt jobb egentligen. Ärligt! Fröken hade faktiskt gjort något annat om hon inte tyckt att det positiva överskuggat det negativa. Men, oavsett arbetsuppgifter och ekonomisk ersättning, så gillar Fröken faktiskt ledighet bättre än arbete. Har man läst bloggen ett tag har man nog anat att Fröken är en patologisk lätting. Om Fröken vore en dödssynd, vore hon Lättja (kanske Frosseri också, men om man måste välja en så...). Om Fröken vore en Disney-figur ligger Tjuren Ferdinand nära till hands.

För ärligt talat, om du ställs inför alternativen "Idag kan du göra vad du vill, Fröken. Sov gärna till tio, ta en lugn frukost och fortsätt i den takten" eller "Du har fyra nittiominuterslektioner idag, Fröken, och trettio nationella Svenska B-uppsatser som helst ska vara bedömda till imorgon. Och, ett IT-möte och en personalkonferens där vi kommer att prata om ungefär samma saker som förra gången och ändå bordlägga de tunga frågorna ytterligare ett par veckor", hur svårt är det att välja då? Egentligen? Jag bara säger...

2 kommentarer: