torsdag 2 december 2010

Fuck off and Die

Fröken är så jävla irriterad. Ska nog nöja mig med att spara det här som ett utkast, så jag hinner fundera färdigt först... Eller? Modernisterna sa att "Tanken föds i munnen..."

På Frökens paktarbetsplats sitter järnladyligan inlåsta på sina små rum och smider sina planer. Där märker man att rutin är ovärderligt. Management-by-fear är parollen. Likt Quislingar sitter de och funderar ut lösningar på problem som bara gynnar dem själva. Kollegor som sticker ut eller sticker upp försöker man manövrera likt dockor genom att undanhålla information eller att med små pikar låta dem förstå hur landet ligger.

Om man nu är gammal och trött, borde ju de lätta kurserna ligga på de gamla tanterna. Lägg tanterna i salarna på bottenvåningen så de inte behöver gå så jävla långt med sina dåliga ben. Låt dem undervisa i de mest grundläggande kurserna så de kan köra så mycket på gamla meriter som det bara går. Största fördelen med att undervisa på grundläggande är tydligen att studenterna är på så otroligt låg nivå att det inte är att tänka på att låta dem använda till exempel den engelska de ska lära sig i realistiska situationer, eller som ett verktyg för att nå målen. Hur skulle det se ut? De är bara förmögna att lära sig glosor, rapa upp dem, eller till äventyrs fylla i någon luckövning... Hörförståelse? Nja, det är så svårt att få in kasettbanden i datorn... Och skulle man få in dem, så tar det en hel förmiddag att trassla ut dem igen när man väl fått ut dem.

"Du verkar irriterad, Fröken" Tycker ni? Nä, Fröken tycker att det är helt okej att kollegor först gnäller om att Fröken har så mycket luft i sitt schema, och sen sitter och tänker ut femton alternativa scenarion som fröken får reda på EFTER att de har diskuterat det med det andra tanterna.

So, fuck it. Om de vill ha en okollegial Fröken som bedriver gerillakrigföring, so be it. Fröken har redan gjort det i tio år. Fröken har jobbat som partisan på högstadiet och lärt sig den hårda vägen att förändring bäst sker underifrån. Lärare är ett inflexibelt trögjobbat jävla släkte som tror att de vet allt bäst bara för att de har en akademisk examen. Och de jävla mest trögjobbade är såna som jobbat i fyratusen år och läst upp sin dagisfrökenexamen till något så otroligt fint som en gymnasiedito...

Fröken gillar inte "klassresenärer" som tror att de är något. Om du levererar så kan du vara stor i truten. Om du safear med samma läromedel och prov och kursplaneringar i femton år, då platsar du bara hos Lagerbäck. Eftersom Fröken i ena meningen är superkreativ och otroligt kunnig och kompetent, bara för att i nästa vara en idiot som inte klarar av att utvärdera och sätta betyg, så kan hon lika gärna presentera sitt Reträttjänstkoncept på nästa sektmöte: Gamla tanter som inte orkar jobba kan administrera bokinköp och fördela prövningar och ta annat administrativt skitjobb. Om det viktigaste alltid är att aldrig göra något som inte står på schemat är det bättre att gå i pension. För det blir för jobbigt i längden att bara gnälla över hur jävla jobbigt det är att hålla ordning på den trådnötta pärmen med alla de topphemliga proven. Hur kul är det att jobba om det mest skrämmande som händer en termin är om originalprovet blivit så nött och slitet att det inte går att läsa kopiorna längre?

Fröken kan inte gilla en arbetsplats där det läggs så mycket fokus på att, bakom ryggen, sätta åt kollegor. Det kanske kommer en förändring?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar