tisdag 3 april 2012

I begynnelsen var... Påsklov

Gud skapade världen på sex dagar och vilade på den sjunde... Så säger Den Heliga Skrift. Vem är det då som säger att Fröken måste göra likadant? Reinis? Nejdå, det går mycket längre tillbaka än så. Det hänger ihop med ekonomi såklart. Precis som skolobligatoriet...

"Vadå, Fröken? Klart ungarna måste gå i skolan!" Förvisso. Men, i tolv år? Tveksamt. Det är lite som Jonathans Swifts anspråkslösa förslag. Det är klart att ungarna ska gå i skolan för att föräldrarna ska kunna jobba.  En xboxspelande tioåring lär sig mer engelska på ett påsklov än vad han gör på hela mellanstadiet. Spelandets och webbsocialiserandet gör honom dessutom bättre förberedd på sådant han/hon kan tänkas möta i den riktiga världen, utanför skolan, också.

Fast nu skulle detta inte handla om skolpolitik och skoltyckande. Fröken har ju trots allt påsklov. Alla som inte har påsklov: upp med en hand!

Det kan inte ha undgått någon att Fröken gillar sina lov. Till och med mer än hon gillar sitt arbete. Och, nu när det är påsk tänkte Fröken släppa en religiös bomb...

Ni vet Gud... Det har sedan urminnes tider, åtminstone sedan Teodicéproblemets födelse... "Teodicéproblemet, Fröken? Tala så man begriper!" Pytt. Kunskapsskymning. Hade vi haft en KD-regering, så hade du inte frågat så dumt, men okej:


"Antingen vill Gud utplåna det onda, men kan det inte. Eller så kan han det, men vill inte. Eller så varken kan eller vill han. Om han vill men inte kan är han maktlös, vilket går emot hans natur. Om han kan men inte vill är han ond, vilket också går emot hans natur. Om han varken vill eller kan är han både ond och svag och är alltså inte Gud. Men om han vill och kan, vilket är det enda som stämmer överens med vad han är, varifrån kommer då det onda och varför gör han inte slut på det?"


Tack för det Lactanius. Om det nu finns läsare som inte känner till T-problemet, finns det kanske läsare som vill ha lättläst text också: Gud är bäst. Gud är god. Ondska finns ändå.


Klart? Klart. Tillbaka på spåret då... Jo, ni vet, helga vilodagen eller sabbaten, fredag eller söndag kan kvitta... Det intressanta är att man alltid sagt att Gud jobbade i sitt anletes svett (eller?) i sex dagar och på den sjunde vilade han. Teodicéproblemet är egentligen närmare sanningen än man först trodde. Det är därför man bevisligen försöker tysta ner det i skolan. För, frågan som Teodicéproblemet egentligen för fram är: Vad fan gjorde Gud veckan efter?


Lactanius undrade på 300-talet, och helt befogat också, vad Gud egentligen gjorde på dagarna, eftersom han enligt Gamla Testamentet skapade jorden runt 4100 f.Kr, och det tog sex dagar... Jag menar, inte ens Fröken har så långt sommarlov.


Nu har kanske inte Gud varit helt ledig. Han arbetade ett par dagar runt Kristi födelse, sedan var det tyst i flera år. "Vadå tyst, Fröken!? Jesus liv då?" Jo, fast flera av åren under Jesu liv finns det ingen information om... Muslimerna hävdar dessutom att Jesus bara var en profet utan egentlig koppling till Gud; Att Gud skulle hyrt in en konsult för att tysta kritiken mot hans arbetstider...


Om ni inte skulle höra av Fröken på flera dagar nu, kan ni ta det som bevis på att Fröken faktiskt har rätt! Att Michael Baigents och Dan Browns tankar och idéer om långtgående religiösa konspirationer egentligen bara befann sig på den allra yttersta ytan av bluffen. Ju mer Fröken tänker på det, desto kreativare och listigare ter sig Gud (och det säger inte Fröken bara för att hon fruktar konsekvenserna av detta inlägg). Han/hon har verkligen förstått hur man ska arbeta som pedagog. Det handlar ju i grund och botten om att få studenterna att inse att de klarar sig på egen hand, att göra sig överflödig. Alternativt oanträffbar. 


Gud knöt helt enkelt till sig ett gäng konsulter som spred idén om att "Gud arbetade sex dagar och vilade i en. För att hylla honom ska vi också göra det. Alltid. Utom i fem veckor. Då ska vi egentligen göra samma sak, fast hemma och utan att få OB-tillägg". Nu var väl detta i och för sig den uppdaterade versionen som dök upp efter det att fackföreningarna hade kommit Gud på spåren och man tvingat fram lagstadgad semester, men ni fattar grundprincipen. Om man arbetar hela tiden har man aldrig tid att syna bluffen.


Tro nu inte att Fröken på något sätt försöker raljera över Gud och ta i från Gud det som Gud åstadkommit. Absolut inte. Inget skulle vara Fröken mer främmande. Gud hade en lysande vision, pitchade den på ett säljmöte och fick den såld. Bekymret kom inte i dager förrän senare när man upptäckte att idioten som ansvarade för förhandlingarna, förmodligen samma som sitter i Frökens kommunledning, valt att snåla in på supporten för att få avtalet att se billigt ut...


Teodicéproblemet kan man således inte lasta Gud för. Utan upphandlingsansvarige. Gud gjorde det han anställdes för.


Summa summarum: Håll käft om Frökens lov! Kan Gud komma undan med sex arbetsdagar på sextusen år, blir det inte särskilt mycket tyngd i argumenten om att lärare har det för jävla bra.


"Gud är god" är egentligen inget annat än ännu en felöversättning. "God is good" betyder i själva verket "Gud har det gött".


Grattis Gud.

1 kommentar:

  1. Eller, och detta är bara en tanke. Blev kanske Gud hemmafru? Och fick flytta med till ett annat land?

    SvaraRadera