fredag 9 december 2011

Kung av jidder - REVISITED

Fröken fick höra att hon var gnällig häromdagen. "Du suckar alltid när du kommer in här Fröken..."

Fröken verkar ha blivit hemmablind. Den 22 september 2009 skrev Fröken såhär, som en påminnelse:

"Fröken har gjort något dumt idag. Igen. Fröken har besökt en annan skola. En skola med studiemotiverade elever, nästan bara studiemotiverade elever. Komvux är förmodligen en högstadiefrökens våta dröm - tänk att gå till jobbet, mötas av uteslutande trevliga elever, respektfulla elever, intresserade elever, motiverade elever och dessutom få göra det man är bäst på. Då menar Fröken inte kuratorverksamhet, medling, terapiarbete av olika slag eller någon enda form av polisiära sysslor, utan bara undervisning.

Helt fantastiskt. Fröken hade, åtminstone ibland, glömt hur det kändes att få fokusera på att verkligen utbilda folk, utan att först bevisa att det som Fröken har att säga verkligen hör till kursen och att de kommer att ha nytta av det.

"Nu raljerar du igen, Fröken", säger någon. Självklart. Men det är ju det som bloggen handlar om. Bekännelser är Frökens möjlighet att klaga huvudet i bitar utan att behöva förklara sig för någon, eller egentligen ta någon form av konsekvenser eller ansvar. En slak lina att balansera på, men Fröken mår bättre i alla fall.

Dessutom är det ju inte så - fast det låter så ibland - att Fröken hatar sitt jobb i "den vanliga skolan". Tvärtom, men det händer att det känns hopplöst att ha kastat bort sex är på universitet på något som inte spelar någon roll i Frökens vardagsverksamhet...

Att sedan politiker på olika sidor med jämna mellanrum gastar om Lärarlegitimationer för att höja statusen på yrket gör oftast Fröken trött. Fröken kan lika gärna bli legitimerad gynekolog, för hon är lika utbildad för det som för allt i Frökens jobb som inte är "undervisning". Om man sammanfattar Frökens examen har hon inte många minuters utbildning i IUP-samtal, svåra samtal, föräldrasamtal, medling, första hjälpen, korridorsstädning, bordtorkning i matsal, administration och annan kringverksamhet som premieras vid lönesättning.

Alltså ter sig prat om legitimationer skrattretande då det inte finns någon enda lärare som har adekvat utbildning då - det skulle bara bli en möjlighet för kommunerna att bromsa löneutvecklingen ännu mer.

Fröken har ett gammalt amerikanskt falsk-leg som släppte in henne på de discon där hon ville in, kanske fungerar det nu också."

1 kommentar:

  1. Det är naturligtvis tragikomiskt. Själv har jag alltid undrat vad som driver folk att bli lärare. Alltid betyder här ungefär fyrtio år av någorlunda vuxet tänkande. Kan det vara så att politikerna har insett hur eleverna är och försöker skola in lärarna på nya försörjningsvägar? Det verkar ju vara lite prao över arbetsuppgifterna.

    SvaraRadera