tisdag 15 november 2011

Vacklande moral

Fröken är ställd inför ett etiskt dilemma... En student frågade Fröken idag hur mycket Fröken ville ha för att han skulle slippa göra det nationella provet. Som vanligt kontrade Fröken med att kasta tillbaka frågan. Allt har ju ett pris. Vad är det värt att betala för att slippa?

"Det är väl inget dilemma, Fröken! Studenten är ju i beroendeställning! Du kan väl inte ta hans pengar!" Jo. Det tänkte väl Fröken också till en början, men nu säljer ju Fröken egentligen en tjänst till studenten... En pedagogisk hora, om ni så vill.

Därför är det ju så att det verkliga, egentliga, högst påtagliga dilemmat är om Fröken ska ta pengarna först och DÄREFTER berätta att man som vuxenutbildning inte är tvingad att genomföra de nationella proven, eller om Fröken ska ta pengarna. Punkt.

Nu kommer förmodligen inte Fröken att ligga vaken i natt och fundera över det. Det är bättre att ni gör det.

2 kommentarer:

  1. länge sen jag kommenterade nu, men jag läser fortfarande ifall du undrar ;) Jag tycker att du ska ta pengarna men ändå låta studenten göra provet (försöka går ju, men nu är det bara att börja skriva, eller något i den stilen) och sen när studenten är klar och du har gömt undan pengarna (alternativ köpt choklad för pengarna och ätit upp allt) så berättar du det där ointressanta om att man inte måste skriva nationella prov på vux. Det vore riktigt elakt he he he he he he he he he......... :)

    SvaraRadera
  2. Alternativt "Allt har ett pris, men ditt var inte rätt...".

    Å andra sidan kan man försöka casha in nästa termin också, innan de nya ämnesplanerna går igång...

    SvaraRadera