torsdag 17 november 2011

Adventstid...

...kom till mitt ensamma hus.

Det är den tiden på året igen. Väntans tider... "Vadå? Längtar du redan efter jullovet, Fröken? Du har ju precis haft höstlov!?"

Nej, Fröken längtar inte efter jullovet, eller jo, kanske lite, men inte på det sättet. Nu snackar vi andra typer av väntan. Mer som "dödens väntrum". Längtan är ju ett ganska positivt laddat ord och eftersom Fröken pratar om att vakta nationellt prov i svenska, så passar nog väntan bättre. Om man ska fortsätta på julspåret, så är det den typ av väntan som ett barn genomlider när det vaknar halv sex på julaftons morgon och inte får öppna julklapparna förrän tolv timmar senare. Har man inte vaktat nationellt prov någon gång bör man prova det. Det kommer att göra dig till en bättre människa, för har man någongång genomlidit något så oerhört tråkigt och hopplöst så blir man bättre på att värdesätta de små sakerna i livet. Som att slippa vakta prov och sån skit.

Fröken har klara bekymmer med att vara tyst under lektionstid i vanliga fall, och då handlar det om nittio minuter. Nationella provet är dryga fem timmar... Fröken känner sig som en nunna under tysthetens ok.

Klockan elva igår kväll fick Fröken ett mail från en student som inte varit på lektionerna de senaste fyra veckorna. Hon tyckte att det var lite snävt med tid om man skulle hinna skriva en utredande uppsats på lektionstid.

- Det är inte på lektionstid. Lektionen i eftermiddag är inställd. Provet är direkt på morgonen, just för att ni ska hinna skriva i fem timmar.
- På morgonen? Det har du aldrig sagt!
- Bara varje gång vi haft svenska de senaste veckorna. Dessutom står det på planeringen.
- Jag har ju inte varit på lektionerna!
- Är det mitt ansvar då?
- Du kunde skrivit tiden.
- Har du fått texthäftet och den andra informationen?
- Ja?
- Då står det där också.

You have got to love the projicering. Det är den bästa psykologiska försvarsmekanismen som finns. Klart att det är Frökens fel att hissen är trasig.

Nu ska Fröken snart gå ner och leta upp ersättningsprovet, för: "Det är säkrast att man kan skriva provet vid ett annat tillfälle!" Säkrast för vem? Fröken har betyg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar