lördag 1 augusti 2009

Sommaren rasar


Fröken ägnar sig åt att krama ur de sista dropparna ur Sommarlov09... Nyss hemkommen från Göteborg försöker hon komma upp på nio för att göra mer och mer och mer...

"Hur hade du det i Göteborg, Fröken?" Jotack. Göteborg är ju alltid Göteborg. Fröken föredrar spårvagnar framför tunnelbana alla dagar. "Det är gött med tunnelbana, då slipper man tänka" sa en vän till Fröken. Jo, fast du ser inte så mycket heller. Mest rulltrappor och mörker - och det finns det i Frökens hemstad också. Dessutom får man sämre koll på var i stan saker finns i förhållande till varandra. Att åka T-bana blir som att zappa framför tvn. Jag menar, man åker väl bort för att få nya intryck? Inte bara för att tömma skallen?

Å andra sidan kan jag förstå varför göteborgare är så stolta över sina spårvagnar. För de har väl också insett att det inte går att köra bil i den jävla stan!

Det är härligt att var i en främmande storstad som man varit i så många gånger att man inte längre känner sig som turist. För turister är ett elände! Frökens sjuåring blev trampad på av en medelålders man, som när Fröken påtalade att sonen befann sig under honom svarade att "Men vi var faktiskt här först!" Säkert! Då hade ju han befinnit sig under sonens fötter och inte tvärtom! Det är inte helt lätt att omvända en förorättad sjuåring från "öga för öga" till att "vända andra kinden till". "Men han mår sämst själv av att han är så otrevlig! säger man till sjuåringen som bara vill knyta ett ankare runt halsen på gubbjäveln och kasta av honom från skärgårdsfärjan... Jag menar, hade karln kläckt ur sig ett "Ursäkta", så hade inte Fröken behövt ägna hela båtresan åt att förklara konsekvenserna som följer av att man kastar av någon från en båt - socialen, skoldaghem, ungdomsvårdsskola på Gotlan, fosterfamilj i Klippan...

Svensson på semester är fantastiskt. Hemma kan de vara chefer med flera hundra anställda under sig, på semestern blir de grottmänniskor som inte ens klarar ens de enklaste sociala uppgifter.

Samtidigt blir Fröken så trött på folk som klagar på hur dåligt allt är på semestern. Om nu stan är trist, Universeum jävligt överskattat, båten luktar diesel, det är för varmt, för kallt, för soligt, för molnigt, för mycket folk, bara barnteater, kanonerna inte är original, båten är försenad både dit och hem, räkmackorna små och dyra, sängen för mjuk, gröten för kall, tunneln är stängd, folk kör som idioter på motorvägen, varför då åka hemifrån?

Fröken loves åka på semester. Allvar! Ingen ironi eller sarkasm här. Allvar. Dessutom är Universeum inte alls överskattat - kanske lite mycket folk - men annars riktigt bra.

Som extra reklam - utan tanke på ersättning - så har Världskulturmuséet i Göteborg en hel bra utställning om världens största filmindustri: Bollywood!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar