torsdag 13 augusti 2009

Det är nu det börjar


Sådärja. Nu är ett nytt arbetsår officiellt påbörjat. Kanske inte lika mycket pompa och ståt som buller och bång. Fröken hör ofta musik i sitt huvud. Nästan aldrig röster, längre. Melodin som snurrar på repeat nu är "Jingle-whore screwed me over" från Vänner.

Nåväl. Fröken är osäker på om det egentligen är begåvat att börja ett nytt läsår med att redan första dagen offentliggöra de omfattande och omvälvande personalförändringarna inför NÄSTA läsår.

Om alla genast blir helt upptagna med vad som ska hända om 365 dagar, vem ska då bry sig om det läsår som går av stapeln NU? Snacka om att be om problem.

Är det något som skolan är expert på, så är det att planera saker i förväg. Ju längre i förväg desto bättre. Det sägs att det är svårt att vända ett tankfartyg i Göta Älv. Det märks att den som sagt det inte har någon erfarenhet av att ändra något som planerats av en grupp lärare.

Fröken tillhör inte den gamla skolan som har pärmar med läsårsplaneringar. Inte terminsplaneringar heller för den delen. Fröken har stora problem med att planera längre än ett par tre veckor framåt. Det handlar inte om att Fröken inte klarar av att överblicka tidsrymder, eller kan räkna veckor. Det handlar istället om att Fröken inte vet vad som kommer att passa in, eller vara kul om tre veckor...

För att återgå till uppstarten (den skulle kunna utgöra stommen i Frökens blogg i flera veckor framöver), så har Fröken först nu ikväll insett ovanstående - att fokus har flyttats ett år framåt. Det var säkert inte skolledningens avsikt, men just så stelbenta och anala är majoriteten av ett lärarkollegie. Kanske inte enskilt, men i grupp. Då fungerar de ungefär som lämmlar...

I värsta fall (och det är ju vad Fröken brukar fokusera på) kommer läsåret 2009/2010 att gå till historien som ett år av intriger, sekteri, revirkissande och murbyggande, där en gapig populistisk agitator är arbetslagsledare och Rainman skiver protokollen.

Strålande tider för Dexter-Fröken.

Å andra sidan anar Langdon-/Salander-Fröken en dold agenda som nog måste diskuteras och undersökas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar