söndag 24 juli 2011

Louisiana

Fröken har varit på konstmuseum. Inte i en sydstat full av krokodiler... Även om det korta stunder kändes som det. Fröken gillar Louisiana. Supermycket. Fröken är inte någon arty konststudent, eller rödhårig tant med linnekläder i grälla färger. Framför allt är inte Fröken någon stekarbracka från en medelstor svensk huvudstad som med hög röst försöker övertyga alla som finns i rummet att man "visst kan konst". Fröken gör inga direkta anspråk på att vara någon större konstvetare, trots femma i bild... Fröken vet dock vad hon gillar.

I alla fall. Fröken förundras över hur många saker som helst när hon går på konstmuseer. Dels vilka typer som går på konstmuseer, dels vilken anledning de har att gå dit.

För, om du går på ett museum för modern konst (Louisiana är ändå jävligt tydliga med det), så stärker inte uttalandet "Man ser ju för fan inte vad det är" eller "Min treåring målar fan bättre än det där" bilden av dig som konstintresserad, för, ärligt, en av poängerna med exempelvis abstrakt konst är väl just att det ska vara ganska öppet och tolkningsbart?

Så jävla svårt är inte Louisiana.

En annan rolig/masochistisk kategori Louisianabesökare är konsttörstande/pretentiösa småbarnsföräldrar som vill ge sina fyraåringar "lite kulturellt också på semestern"... Har man aldrig varit på sagda konstmuseum förut, kan man kort sagt beskriva det som en lång, lång korridor följt av en lummig park med en gigantisk backe och därefter en lika lång korridor till. Med ganska dålig luft dessutom. Småbarnsmammorna hastar igenom den första korridoren och missar de balla Giacommetti-skulpturerna för att "ungarna ska få rasa av sig lite i parken". I parken dricker mamma Tuborg medan ungarna springer uppför backen och rullar nedför den. Två hundra gånger. Därefter släpar mamma in en skrikande, lätt illamående fyraåring för att titta på en två timmar lång utställning om olika sätt att se på boende.

Ett jävligt utstuderat sätt att ge igen för flera timmars Dora-tittande på Barnkanalen på tidiga söndagsmorgnar om du frågar mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar