måndag 21 februari 2011

Here we go again...

Fan också. Det räcker att man är ledig några dagar för att folk ska skriva saker i tidningar och på sociala medier som drar igång Fröken...

"Dina barn ska utbildas av utbildade lärare, på samma sätt som du vill ha din blindtarm bortopererad av en utbildad läkare och dina broar byggda av utbildade ingenjörer"... Nej, det är inte korrekt citerat, Fröken vet det, men innebörden är den samma. Inte desto mindre så är det som att jämföra äpplen och kokosnötter. Visst, det är viktigt med utbildade lärare. Å  andra sidan är det i så fall viktigt att utbildningen håller hög kvalitet, annars kan det kvitta. "Hur kan du säga så, Fröken?" För att Fröken har gått på lärarhögskolan. Exakt hur mycket det året var värt förstod Fröken efter tre skarpa arbetsveckor: knappt någonting alls. Det som betyder något är inte om man kan kräkas upp namnen på Vygotskij, Pavlov, Dewey och de andra. Det som betyder något är om man kan förmedla det lilla man själv kan på ett sätt som gör att eleverna kan lära sig mer själva. John Hattie har gjort en jättestudie som, i extremt förkortad och möjligen generaliserad version, sammanfattar det viktigaste i en framgångsrik lärande situation med ett ord: relationen. Relationen mellan lärare och elev.

Kan man inte möta elever så kvittar det hur många högskolepoäng man har.

Skolan består av två sorters lärare, den ena dessvärre något överrepresenterad: de som älskade skolan när de gick i den själva och aldrig slutade och de som tyckte att skolan var skit. De som tyckte skolan var underbar är konservatorer. De gör exakt likadant som deras fröknar gjorde och tycker att glosor och prov är de enda sätten att mäta kunskap.

De gör sig jävligt bra i Björkis sorteringsskola. Allt kan mätas i poäng eller procent. GY11 ser bra ut. Risken är dock, ju mer Fröken funderar på det, att den även kommer att bidra till att öka klyftorna ytterligare. Visst är det bra att man ökar kraven på eleverna. Hoppas bara att man snabbt inser att det krävs resurser för att rädda dem som inte kan leva upp till dessa krav.

Annars får Fröken jävligt mycket att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar