måndag 7 februari 2011

9A

9A... Ärligt talat? Vems programidé är det egentligen? Var är lärarfacken och alla arga lärare? Vem betalar Fröken sin fackavgift till varje månad?

Om man gör ett Big Brother med barn, eller ett Robinson med hundar så blir det ett helvetes liv. 9A, däremot, är bra TV. Bra för vem? Bra för Bert? Förlåt, Jan. Bra för lärarlegitimationen? Bra för "statushöjandet" av läraryrket?

Fröken vet om att hon sa detta förra säsongen, men hon skrek kanske inte tillräckligt högt... 9A går ut på att man trycker in ett arbetslag av "Superpedagoger" i en problemklass, fyller klassrummet med kameror och TV-folk och häpnar över de fantastiska resultat som  superpedagogerna når. Ärligt talat? Nästa som säger att en amerikan är lite dummare än genomsnittet borde skickas till Guantanamo. Om Svensson tror att det är superpedagoger som behövs, så är svenskarna Europas amerikaner.

Fröken har gjort tio år på grundskolan och Fröken kom kanske inte perfekt överens med alla sina kollegor, men om man gjort grupper med fyra av dessa pedagoger i varje och gett var och en av dessa grupper heltidsansvar för en klass, så hade nog inte resultaten diffat om man jämför med 9A-resultaten.

Så, Jan, ta ett gott råd från en tränad: bästa vägen till framgångsrik inlärning och goda resultat går inte via utförlig dokumentation.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar