lördag 26 februari 2011

Edsbyn-Hammarby

Det finns de som säger att bandy inte är någon TV-sport... Är det ens sport då? Det är mer en äventyrsexpedition där man plogar en fotbollsplansstor plätt mitt ute på en sjö och spelar en evighetslång match med en mikroskopiskt liten röd boll...

Man har dock ett liberalt förhållningssätt till alkohol under matchen. Förmodligen för att det skulle vara mycket jobbigare att transportera bort de stela liken efter alla ihjälfrusna efter matchen. Eftersom alkohol i renaste form har en betydligt lägre fryspunkt än vanligt icke-utspätt blod så är det bättre att publiken får marinera i självmedtagen tändvätska.

Men som TV-sport då? Mja. Liknar mer (om man har analog TV) ett fritt massprogram i konståkning, fast med klubbor.

Fröken trodde att bandy var ett dumt svenskt, eller möjligen finskt påhitt, men efter en snabbfortbildning på webben föll flera pusselbitar på plats... Tydligen utövades bandy för första gången 1875 i, just det, England. Landet som även givit oss synnerligen begåvade bollsporter som hästpolo och cricket... Kanske är det då egentligen så att bandy är hästpolo för arbetarklass? Hästar har alla inte råd att hålla, men ett par skridskor, kanske?

Bandy är som Quidditch... Bollen är i alla fall lika enkel att se som kvicken.

Men som TV-sport då? Fantastiskt. Den enda sporten som är lika bra att läsa till som bandy är 10 000 meter skridsko eller valfritt linjelopp på cykel.

Mästerkonspiratör som Fröken är, läser hon detta sportlov Strindbergs stjärna av Jan Wallentin. Stieg Larsson goes Dan Brown goes Irvine Welsh.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar