måndag 21 september 2009

Kriget med mig själv

Det finns ett talesätt som lyder "Skomakare bliv vid din läst". Fröken har dragit slutsatsen att det är ett talesätt som med absolut största sannolikhet gäller alla yrkesgrupper, utom pedagoger.

Det finns nog ingen yrkesgrupp som har en sådan övertro på sin egen kompetens som just skolfolk. Det är väl i och för sig bra för skolan. Samtidigt är det nog dess absolut största brist också. Hade någon med skolanknytning författat ovanstående talesätt, hade det nog lytt "Lärare, lägg dig i allt" istället.

Med risk att få folk efter sig på stan (tur att Feg-fröken använder alias) kan man till och med drista sig att elevinflytande är ganska överskattat... Ska man säga något om barn, så är det att de gillar trygghet. Det är såklart inget negativt, såvida det inte handlar om någon form av förnyelse och förändring. Sålunda vill elever att det ska fortsätta se ut som det alltid har gjort...

Frökens nästa projekt blir att nästla sig in på en reklambyrå som fått i uppdrag att formge åt en skola. Det skulle kunna vara ett enkelt jobb eftersom skolfolk tenderar att vilja göra alt själva. Det innebär att Fröken skulle kunna säga att "Ja, det tar en vecka innan utkastet är klart", samtidigt som hon vet att det tar cirka tio minuter framför Photoshop. Bra betalt, rimlig arbetsinsats...

Möjligen är det så att Fröken med sitt raljerande kring "rimliga arbetsinsatser" på en reklambyrå riskerar att måla in sig i samma hörn som de andra pedagogerna, men jag tar risken. Trots allt vet Fröken vilka kvaliteter hon har. Och vilka begränsningar.

Å andra sidan lär det förmodligen vara ett fullständigt omöjligt projekt, eftersom Fröken också vet att skolfolk har otroliga svårigheter att ta till sig något som de inte bestämt själva. För, jag menar, ingen annan utbildning kan jämföras med lärarens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar