onsdag 23 september 2009

Jag vill ha allt

Fröken har besökt ännu en skola. Tydligen var det en "fungerande F-9-skola" och den närmsta låg tio mil bort... Sherlock Holmes hade nog anat ugglor, och dragit slutsatsen att antingen har kommunens F-9skolor lik i lasten, eller så fungerar de bara inte...

En ny, flashig skola, med en tydlig och genomtänkt vision, liten idrottshall, icke-existerande uppehållsrum för äldre elever och en matsal i varje klassrum. Inget ont om kökspersonal, men Fröken är ganska säker på att det inte står någon enda stans i hennes arbetsbeskrivning att hon är mattant också!

Det är enkelt för en skolledare att skryta med all halvklassundervisning man har, men man bör samtidigt säga att den deltidsanställda färdighetsämnesläraren konsekvent har fyra och en halv övertidstimme VARJE vecka. Alla med erfarenhet från Frökens bransch vet hur gärna skolledningen ersätter övertid. "Man får undervisa så många timmar man vill", säger skolledaren på snygga skolan, "arbetstiden är ju 45,5 timmar per vecka." Ja. Men om man undervisar 35 av dem så blir det svårare att hinna med de övriga uppgifterna, eller?

Fröken antar att det finns en anledning till att kommunerna i landet avvecklar skolornas kvalitetsredovisningar, för om inte det dåliga syns, så finns det inte. Man har ju tystat svensk främlingsfientlighet på samma sätt i en herrans massa år. Effektivt, dessutom.

Fröken'll be back. Ska bara fundera lite...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar