onsdag 1 februari 2012

Brev från en bombad by...

Eller, ja, mer en betraktelse kring en bombad skolpolitikers vardande...

Men, först ut... Fröken funderade lite kring föregående inlägg om den tunna hinnan mellan vanlig galenskap och komplett, fullständig och frustande idioti. Under ganska lång tid verkar det, eftersom Fröken sa att hon "återkommer om en stund". Nu är det ju inte så att Fröken funderat särskilt intensivt, fast hon sa det. Det är ju inte direkt så att Fröken byggt sin karriär på att fundera särskilt mycket alla gånger.

I alla fall. fröken har funderat och det var nog så att det var för att det var måndag. Eller så var det helt enkelt knutet till just den personen...

Det var innan Fröken läste det här: http://hd.se/inrikes/2012/01/31/lararstudenter-kan-fa/ Nu är kanske inte Jan Björklund den minister som Fröken har störst förtroende för. Alls. Sen är Fröken medveten om att hon kanske bör skilja på sak och person, då det kanske inte är Björklund allen som är ansvarig för aktuell utbildningspolitik. Skit samma. Han är thief-in-chief. Om, gud förbjude, någon skulle låta bli att klicka på länken ovan för att läsa in sig på förstahandsinformationen:

"Det är bättra [sic!] att samla skickliga handledare och erfarna lärare i särskilda skolor i stället för att sprida praktiken över landet, anser utbildningsministern Jan Björklund.
Regeringens ambition är att de första övningsskolorna ska komma i gång i Stockholm redan i höst, och att systemet sedan ska byggas ut och finnas i hela landet.
— Tanken är att vi börjar i mindre skala i Stockholmsregionen, där Stockholms universitet och Stockholms kommun redan har börjat samtala, säger utbildningsminister Jan Björklund till TT." 
Han tänker ju helt rätt, Björklund! Fröken såg en film för inte så länge sedan som handlade om just exakt det! Det måste vara det mest utvecklande för svensk skola att alla lärare utbildas på universitetsvärldens NaPolA. En elitskola med elitlärare för blivande elitlärare. Ska bli intressant hur man tänker sig lösa folkomflyttningsproblematiken som kan tänkas uppstå när man ska rekrytera elevunderlaget till dessa skolor. Rent tekniskt sett måste du ju då ha lika heterogena klasser som lärarna riskerar att stöta på i ett framtida lärarliv. Det måste finnas muslimer, albaner, svenskar, finlandssvenskar, dyslektiker, Aspergers- och ADHD-problematik, dyskalkyli, barn från missbrukarfamiljer, misshandlade barn, misshandlade mammor, misshandlade pappor, incestproblematik, skoltrötthet, rökare, icke-rökare, veganer... Ja ni fattar... Inget litet problem, men vill man vara bäst så kostar det.

Dessutom är det ju självklart att man ska börja i Stockholmsområdet.  Klart att Stockholmsregionen ska ha de bästa lärarna och den högsta kvaliteten på de kommunala skolorna. Det blir extra tydligt med lärarlegitimationerna också, för då kan man använda dem vid lönesättningen också.. En SS-stämpel ger tretusen kronor mer. "SS, Fröken?" Ja? StockholmsSkolad.
"Går du inte väl långt med nazi-liknelserna, Fröken? Man vill ju bara öka kvaliteten på skolan. Ingen vill väl ha dåliga lärare?" Nej, men Fröken tycker inte att det känns särskilt trovärdigt att gapa om centralstyrning och nationell kvalitet i skolans värld samtidigt som man ska sälja ut och tjäna pengar på allt annat. Antingen går man all-in, eller så håller man käft! Fröken gillar inte att sälja ut. Fröken tycker att det är märkligt att Sverige som är ett sånt jävla föregångsland har ett friskolesystem där man tillåter skolor att placera alla sina vinster i konton på Caymanöarna och casha ut feta bonusar fast det går åt helvete för ungarna. Det är knappast så att lärarutbildningarna håller för dålig kvalitet när man får såna förutsättningar i yrkeslivet. Det är bonusarna som är bekymret, men det är jävligt Allians att leta efter det verkliga problemet någonannanstans än där det finns. Problemet är ju faktiskt att det är tillåtet att tjäna pengar på utbildning, som dessutom är lagstadgad.
Du behöver inte vara raketforskare för att räkna ut att det blir en konkurrenssituation om man kan tjäna på något. Då vill ju fler göra det och en kommun får inte fler skolungar bara för att man öppnar en skola till. Om du dessutom får betalt för antalet elever, så säger det sig självt att fjortisar hellre vill gå på en skola där du får en mac än en skola där du inte får det...
Frågan är om det inte vore bättre att skicka våra folkvalda politiker på någon form av utbildning. I Frökens bok är det ingen merit att man fått all sin politiska träning i Sims eller FarmVille. Har man riktig tur har man en utrikespolitisk utbildning bakom sig... I kassan på EuroDisney i Paris.
Nä, nu räcker det. Fröken måste jobba! 
P.S Om du vill något, Björklund, förtydliga eller kommentera eller be om ursäkt, så kan du skriva i kommentarsfältet, hälsningar, Fröken. D.S


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar