måndag 23 mars 2009

En låtsasskola

Man ska inte gå till sängs osams sägs det. Frågan är vem jag är arg på den här gången...

I Sverige är man glad att man får vara med i OS, nöjd om man tar ett poäng i fotbolls-EM och inte helt missnöjd om man bara för vara med i B-schlagerfestivalen. Välkommen till mellanmjölkens land, där det viktigaste som finns är att vara mainstream, där mittfåran är status är oomstridd. Zlatan är en kaxig invandrare, som är charmig och "butter" när han gör mål i landslaget, och överskattad om han bara gör mål i Inter...

I Sverige förundras man över att man halkar efter på världsrankingen när det handlar om utbildning. Hur kan man förundras över det? I Storbritannien höjer man statusen på läraryrket, medan man i Sverige gör sitt bästa för att banta bort hela yrkeskåren. Svensk skola är den enda arbetsplats jag vet där man både får behålla jobbet OCH får höjd lön varje år, genom att missköta sitt jobb... Man behöver knappast vara Mensa-material för att reda ut den ekvationen.

Det finns skolor där skolutvecklingsgruppen består av gnetar med ett eller två år kvar till guldklockan - eller numera, ett presentkort på en tusing... Säkert duktiga lärare, men sett genom historien så är det knappast den äldre generationen som provcerar fram utveckling och nytänkande. Så länge man fortsätter att skära i skolan kommer vi aldrig att hinna ikapp - ser man det krasst tjänar kommunen pengar på att behålla de dåliga lärarna samtidigt som man jagar bort de drivna, hungriga pedagogerna som vill tänka nytt, för det är ett enkelt sätt att hålla lönekostnaderna nere. Och kvaliteten på utbildningen

Det största politiska misstaget i efterkrigstiden är att göra skolan kommunal. Det finns inte en politiker på kommunal nivå som tänker längre än mandatperioden och jag är tämligen övertygad om att det finns få tjänstemän som följer ett politiskt beslut längre än till dörren - i bästa fall dörren till kommunhuset, i värsta fall den egna kontorsdörren. Att man ens tillåter en kommun att spara pengar på skolan förvånar mig. Kommunrepresentanter åker till USA för skattemedel, och man kan låna hundratals miljoner till idrottsanläggningar.

"Nej, men den kommunala skolan mår bara bra av att konkurrensutsättas" sägs det från politikerhåll. Absolut, men minsta barn vet hur det går för företag som inte ges medel att konkurrera på lika villkor... Konkurs. Eller så flyttar man tillverkningen utomlands. Vad kan det kosta att bussa skolungar till Litauen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar