tisdag 25 september 2012

Tintin.. igen...

– All barnbokslitteratur borde ses över. Även vuxenlitteratur. Många människor från afrikanska länder bor här i dag, säger han. Han är Behrang Miri på Kulturhuset i Stockholm. Och ja, Fröken vet att tanken nog inte var att verka nazist. Tanken var nog att diskutera integrationsfrågor och främlingsrädsla och rädsla i största allmänhet och fördomar och kolonialröta.

Gott så. Det är väl det Fröken vill också. Fröken tycker bara att det blir lite fel om man tänker som Iran och Kina, som kanske inte är mest kända för sin öppenhet, tolerans och respekt för mänskliga rättigheter... Fröken tycker att länder som vill öppna egna Internet för att det som finns "inte är säkert" inte är något vidare bra måttstockar för hur man bör förhålla sig till frågor om intolerans.

Det handlar väl inte bara om människor från andra länder heller... Det handlar väl om litteratur som skaver i största allmänhet. Större delen av de texter som produceras (utom Marklund-deckare, kanske) är väl kanske tänkta att vara lite tankeväckande? Om man skulle gallra  biblioteken från litteratur som är graverande, representerar gamla ideal, eller felaktig forskning, vad man vill, så skulle det till slut bli en jävligt liten bokhylla kvar. 

Litteraturen finns väl kvar för att någon ansett den värd att bevara. Oavsett anledning. I Frökens värld är det gott nog att en text finns kvar bara för att visa på en jävligt konstig ståndpunkt.

Fröken är kanske inte världens mest politiskt korrekta i alla situationer, men det ligger ju i Frökens jobb att ifrågasätta saker, få studenter att ifrågasätta saker och att bli ifrågasatt själv.

Ja, Behrang, det finns folk som är idioter. Det har alltid funnits och kommer alltid att finnas. I vissa länder ställer de upp i presidentvalet i andra skriver de bloggar under pseudonym. Det innebär inte att kulturpretton, hur PK de än vill vara, ska göra litteratururvalet åt dem. Mest för att det kanske finns någon som inte är en fullt lika stor idiot som också läser texten och diskuterar den med idioterna.

I Frökens bok är det mer nyktert att acceptera historien såsom den varit och förhålla sig till den på ett sätt som gör oss till bättre människor. Situationen lär knappast bli bättre om man inbillar sig att det inte har varit dåligt tidigare. Under en ganska lång tid var det inget märkvärdigt med slaveri. Det var helt okej att kvinnor nekades utbildning och rätt till sin egen kropp. "Är det bra nu då, Fröken?" Absolut inte. Men säkert bra mycket bättre än det hade varit om inte Virginia Woolf hade skrivit A room of one's own, Almqvist hade skrivit Det går an (för det gjorde det fan inte 1829), om Achebe inte hade tyckt att Conrad hade fel, om Rosa Parks hade sorterats bort.

"Vad är din poäng då, Fröken?" Att det som provocerar får bättre resultat än sådant som glöms bort och att sådant som provocerat jävligt mycket under årens lopp t ex har resulterat i ett utbyggt utbildningsväsen, rösträtt. Ja, ni fattar.

Å andra sidan fattar väl Fröken att det kanske bara handlar om ett utspel i integrationsdebatten, vars enda syfte varit att just väcka debatt...

Det kvittar. Ska man prata om opiumrökande, lismande kineser i Blå Lotus, sydamerikanska revolutionärer i Det sönderslagna örat, fulla indianer i Tintin i Amerika, lata kongoleser i Tintin i Kongo, så bör man nog ta en titt på samtliga Tintinalbum och eventuellt komma till slutsatsen att belgare är det enda folkslag i hela världen som inte har några direkta brister. Förutom alkoholism och ytterst provocerande golfbyxor.

"Men, barn kanske inte är källkritiska, Fröken!" Kanske inte. Läs bokjäveln själv då! Möt barnen där de är, på deras arenor, läs deras texter, se deras filmer, spela deras datorspel, läs deras bloggar och bilda dig en egen, vuxen uppfattning då! Din late kulturhatande jävel! Låt din släkts inskränta jävla dumhet dö med dig då! Hjälp dina (och andras för den delen) barn att bli bättre än du själv är!

Fröken gillar tryckfrihet och yttrandefrihet. Det är två saker man tyckt varit jävligt jobbiga i alla tider. Fröken är dessutom av den uppfattningen att de flesta fördomar och inskränkta tankar faktiskt går att möta. Ibland kan man till och med bli frisk.

Framförallt möter man inte fördomar genom att gömma källorna.

P.S Mannen som kommer till tals i texten är inte Behrang. Fröken gillar Behrang för att han engagerar sig. Han tar ansvar och möter ungar, just på deras spelplats. Mannen som kommer till tals hade behövt läsa Tintin tillsammans med någon. Det är därför han är arg. D.S

P.S 2 Nu har man väl gjort en pudel på det där biblioteket och ställt tillbaka böckerna, så Fröken har väl skrivit inlägget i onödan, men ändå. Fröken tycker ändå att man behöver diskutera det här. D.S

P.S 3 Fröken vet dessutom att det varken är seriöst eller språkligt korrekt att trava en massa P.S efter varandra. Men Fröken vet i alla fall att det är fel... D.S

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar