onsdag 14 mars 2012

Paganinikontraktet...

Fröken har på ganska kort tid tryckt i sig de tre Kepler-deckarna. Paganinikontraktet blev klar igår. Inte så dum, men Fröken gillade Eldvittnet bättre...

Det skumma nu, är dock hur verkligheten på något sätt överträffar dikten. Antingen det, eller så är Kepler någon form av medium. Jag menar, Paganinikontraktet handlar om relativt olagliga mellanstatliga vapenaffärer. I boken ska Sverige exportera vapen till inbördeskrigets Sudan. I verkligheten handlar det om att man ska hjälpa till att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien... Fredrik Backman skrev en fullständigt lysande krönika om Bildt och Lundin Oil idag, och den affären rör sig i samma gråzoner. För, ärligt, tala aldrig om att Svensson laddar ner saker från webben utan att betala för det när de största brottslingarna sitter i Sveriges riksdag och regering. Tolgfors hävdar att han inte ljugit i "juridisk mening". Kanske det. Men i moralisk mening då? Hur jävla okej är det att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien? "Men Fröken, det är ju fred. Saudi är inte i krig med någon!" Det må vara hänt, men de hugger huvudet av religiösa avfällingar. Med sabel. I Frökens värld är det varken särskilt demokratiskt, eller ens särskilt modernt.

Kanske är det därför Moder Svea tar sitt ansvar. Klart att Saudi behöver modernare vapen! Inte fan ska man behöva hugga huvudet av dissidenter med sabel när det är 2012! Om nu Sverige är så jävla präktigt och bra, vore det kanske bättre om man kunde vara topp-10 på någon annan exportlista än den som rör vapenexport?  Å andra sidan är väl den största fördelen med att vara neutral att man kan exportera dubbelt så mycket ammunition och minor, för båda sidorna i en konflikt har ju samma behov av militärt förbrukningsmaterial.

Men, Kepler... Man undrar vilken information han/de satt på när boken kom till. Och, om Kepler är medium, så är nog Tolgfors och de andra krigsbrottslingarna någon av de mindre centilångstorlekarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar