fredag 8 april 2011

How to disappear completely and never be found

Om Frökens jobb var en antik grekisk tragedi skulle förmodligen blixten slå ner i huvudet på Airbag.

"Hur tänker du nu, Fröken?" Jo, motorn i alla grekiska tragedier är ju att allt, enligt antikens religion och världsbild är förutbestämt och att det inte lönar sig att försöka undkomma sitt öde. Det är till och med ett omöjligt uppdrag. Så omöjligt att gudarna ser det som så löjligt att ens försöka att de till och med ser det som den största synden.

Hybris var det ja... Hybris idag är kanske något urvattnat som begrepp, eftersom vi inte är fatalister i samma utsträckning som de gamla grekerna. Hybris idag är snarare att se som att man är så mycket bättre och viktigare än alla andra och alla andras uppgifter, tankar och idéer (lite som Fröken ungefär, fast på ett dåligt sätt). Airbag anser sålunda att hennes smågruppsdiskussion på lektionstid är mycket viktigare än den stora redovisningsföreställning som studenterna jobbat på i flera veckor. Och som samtliga studenter på skolan bjudits in till

Vidare kan Fröken tycka att det blir lite plågsamt när lågstadiefröknar vidareutbildar sig för ämnesbehörighetens skull, men fortfarande envisas med att behålla samma pedagogik och förhållningssätt till studenterna som man hade till de små barnen... Det intressanta är ju egentligen inte vad studenterna INTE kan i början av kursen, utan var de befinner sig i slutet av kursen.

"Men Fröken, hur kopplar du då Airbag till de grekiska tragedierna?"

Det trodde jag var uppenbart? Annars räcker det med att blixten slår ner i huvudet på Airbag...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar